Kadonation logo
Steun voor Quinta o Ninho
By: Pieter Kips
for Quinta o Ninho

Steun voor Quinta o Ninho

€ 21.700,00
collected

Description

Quinta o Ninho is een B&B in de Algarve, Portugal, in de buurt van Monchique. Dit super gezellig gastenverblijf wordt uitgebaat door Ann en Gerrit. Sinds 2016 hebben zij hun hart en ziel gestoken in het opknappen van dit gebouw. Het resultaat was adembenemend. Een super gezellige B&B op een unieke locatie in de bergen van Monchique met een uitzonderlijk zicht op de vallei.

Onlangs nog was hun levensdroom te bekijken in het VTM-programma ‘Met Vier in Bed’. De aflevering kan u hier opnieuw bekijken.

Op zondag 5 augustus hebben zij echter samen met hun gasten de B&B in allerijl moeten verlaten door oprukkende bosbranden in de omgeving van Monchique. Toen ze op maandagmorgen poolshoogte kwamen nemen werd hun ergste vrees waarheid. Het grootste deel van hun woning werd verwoest door de snel evoluerende branden. Ze verloren bovendien het merendeel van hun persoonlijke bezittingen en hun woning is momenteel niet bewoonbaar. Doordat al hun gastenkamers zijn uitgebrand, hebben zij ook geen inkomen meer.

VRT NWS was ter plaatste toen de situatie escaleerde. Die volledige reportage is hier te vinden.

Gerrit was tot 2016 gewaardeerd vrijwilliger van de brandweer in Zoersel. Als vriendenkring van de brandweer willen we al het nodige doen om onze ex-collega in Portugal te helpen. 

Als vriendinnen op en naast het tennisplein van Ann willen wij al onze middelen inzetten om hun droom opnieuw te realiseren.

De eerste actie die we samen op poten zetten is een crowdfunding, waarmee we hen snel financieel willen ondersteunen.

List of contributors

News items

Pieter Kips 6 years ago

Update: 

Hallo iedereen,

Ondertussen zijn we weeral enkele dagen verder …… en vandaag kleurde de hemel terug helemaal blauw boven Monchique, het was al enkele dagen geleden !

Mocht u zich afvragen hoe het hier evolueert, hierbij nog eens een update vanuit onze Quinta !

De branden rond Monchique zijn nu officieel gedoofd ….. en dat werd hoog tijd !

De grootste drukte is voor ons nu hopelijk voorbij ! De voorbije dagen waren écht verschrikkelijk intens. Wij waanden ons in een rollercoaster die niet te stoppen was. Enerzijds was er die GSM in de broekzak die niet op hield met piepen, er waren constant journalisten die u op elk uur van de dag bellen, en vooral: we hadden een boel werk in het vooruitzicht waar we gewoon niet aan toe kwamen omwille van al die andere “verplichtingen”, ……. Anderzijds: die GSM piepte ook heel dikwijls omdat er weeral iemand was die ons wou steunen in onze miserie en ons via messenger of email een troostend berichtje stuurde. We kunnen nog steeds niet vatten hoeveel reacties ons verhaal teweeg heeft gebracht. Meer dan waarschijnijk krijgen we dit alles nooit meer helemaal bij gelezen. Maar eerlijk: zoiets doet verschrikkelijk veel deugd !

Ondertussen zijn er in België ook niet veel radiostations meer in de eter die ons niet hebben geïnterviewd of geen krant gedrukt die geen artikel over ons schreef. 
Het deed mij even filosoferen en ik maakte me de bedenking: waren wij niet naar hier gekomen om wat meer rust te krijgen in ons leven ……
Tot op heden zijn we daar nog niet zo goed in geslaagd ! :-)

Gisteren is de man van onze verzekering langs geweest en hij heeft zijn observatieronde gedaan. Veel uitspraken deed hij niet wat mede te danken was aan zijn beperkte kennis van de Engelse taal maar bon, we verstonden elkaar ! Wij moeten nu onze onkosten door geven aan hem (via offertes), daarna moeten we rond de tafel gaan zitten om tot een finaal compromis te komen. Niemand hier aanwezig had een slecht gevoel bij deze man en tussen de lijntjes konden we enkele positieve elementen horen, afwachten dus ……

De man zat nog niet goed en wel in zijn auto of de breekhamer werd boven gehaald om aan de opbouw van “Quinta O Ninho 2.0” te beginnen …… al begint dat wel met vooral veel afbraakwerken ! 
En het leukste verhaal van deze update noteerden we vandaag: onze gasten –die zondag samen met ons op de vlucht zijn moeten slagen- hebben vandaag terug een bezoekje gebracht aan onze B&B. We hebben voor hen een appartementje beschikbaar gevonden (dichtbij de kust) waar ze nu al enkele dagen verblijven …. Maar vandaag dus hier nog eens op bezoek, ik denk wel dat ik mag zeggen dat ze behoorlijk onder de indruk waren. Maar wat sterker is: ze haalden plots een stel handschoenen uit de wagen, kleding zich een beetje om en hebben ons geholpen met de afbraak van het dak. Hoe cool is dat ? 
Sofie en Gunter, we zijn vandaag nog maar eens een beetje gesmolten ….. en dat was niet alleen van de warmte. 
Dit verhaal om jullie maar te zeggen dat het hier niet allemaal kommer en kwel is ! Zondag komt er trouwens een Belgische kuisploeg langs van 8 mensen. Allemaal vrienden en collega’s die hun handjes willen laten wapperen om ons zo snel als mogelijk uit deze (letterlijk) gitzwarte periode te helpen. 
En had ik jullie al verteld dat er nogal wat mensen zijn die bij ons geboekt hadden in september of oktober en die hun reis gewoon laten door gaan. In de plaats van vakantie te nemen, komen ze ons helpen. 
Schitterend toch allemaal …….

Niemand mag er aan twijfelen dat er hier nog (heel) veel werk te doen is maar tijd –en misschien wel vooral heel hard werken- gaat ook deze wonden helen. 
We kijken nu al hoopvol uit naar volgend jaar, wanneer we opnieuw gasten gaan ontvangen op het mooiste terras van de Algarve ! :-)

Tot een volgende !

Ann & Gerrit

Pieter Kips 6 years ago

Update uit Portugal:

Hallo iedereen,

Hierbij nog eens een update vanuit Quinta O Ninho:

We zijn nu ondertussen woensdagochtend en afgelopen nacht heb ik (Gerrit) voor het eerst in enkele dagen een beetje kunnen slapen. Ann had het hier veel moeilijker mee en heeft voor de derde keer op rij amper een oog dicht gedaan.

Gisteren is Nele –de dochter van Ann- bij ons toegekomen. Dit was al langer afgesproken en haar komst heeft dus in eerste instantie niets met de brand te maken. Zij hadden een leuke vakanie gepland met veel strand, zon en slippertjes aan de voeten ……. Het zal voor haar een “werkvakantie” worden met werkschoenen aan en een dweil of stofzuiger in de hand. Ook zoon Stijn zal vandaag toekomen.

Over de situatie hier: Uur na uur krijgen we verhalen binnen van mensen die ook getroffen werden door de brand. Onze buurvrouw –die haar kost verdiend met het maken van geitenkaas- heeft haar volledige woning verloren. Zij stond hier gisteren met een oude broek en een blouze aan, meer had het vrouwtje niet meer. Haar geiten leven nog wel, daar lag voor haar de prioriteit ……..

De woning van een Nederlands koppel -dat we hier in Portugal hebben leren kennen- is ook volledig in vlammen op gegaan, zij zouden ondertussen al terug in Nederland zijn.

Caldas de Monchique is normaal gezien een zeer toeristisch oord met een groot hotel enkele huizen en wat horeca temidden van de natuur, gisteren hebben we gehoord dat dit bijna volledig van de kaart geveegd is. 
De vergelijking met een Syrisch oorlogsgebied wordt hoe langer hoe groter ……
En nog zijn de problemen niet voorbij, het vuur raakt maar niet onder controle en schiet constant alle kanten op. Uiteraard heeft de wispelturige wind hier heel veel mee te maken.

Ivm de verzekering: ondertussen is er een advocaat gecontacteerd die ons gaat helpen in de afhandeling van deze materie. Morgen (donderdag) komt de expert trouwens langs om de schade op te meten, vanaf dan kunnen we hopelijk ook met opkuis beginnen van het zwaarst getroffen gedeelte. Anderzijds moeten we ook eens bekijken of dit momenteel wel de grootste prioriteit is. Materialen en mensen reserveren is misschien nog wel belangrijker aangezien het waarschijnlijk heel moeilijk zal worden om de komende maanden een “stielman” vast te krijgen. 
Maar daarover stel ik me ook de vraag of we die wel nodig gaan hebben want we krijgen écht zoveel hulp aangeboden dat we er regelmatig koude rillingen van krijgen. Zoveel mensen zijn zo aangegrepen door ons verhaal dat ze spontaan hulp aanbieden. 
Eén van de zovele verhalen: 
Gisterenavond kreeg ik geheel onverwacht nog een telefoontje van iemand die ik totaal niet ken maar blijkbaar wel een jaar of 4 à 5 geleden terecht heb gewezen op het werk (bij Total) toen hij naast de –weliswaar figuurlijke- lijntjes aan het lopen was. Een verhaal dat mij echt niet bij gebleven is aangezien zoiets voor een veiligheidsman in de Petrochemische sector dagelijkse kost is. Hoe dan ook, deze man was verschrikkelijk aangedaan toen hij ons verhaal op TV zag dat hij spontaan aanbood om mee komen opruimen of opbouwen. “Ik ben ondertussen gepensioneerd, geef mij water en elektriciteit naar mijn motorhome en ik kom jullie volledig gratis 1, 2 of 3 weken helpen om jullie uit deze shit te krijgen !” Sorry maar daar wordt ik stil héél stil van …….. 
En zo vallen we hier dagelijks meermaals stil of worden de ogen vochtig bij het lezen van de commentaren die we massaal toegestuurd krijgen.

En wat dan te zeggen van de crowdfunding die opgestart is. Vanmorgen (woensdag, rond 7:30 uur) stond daar al bijna 11.000 € op ! Een waanzinnig bedrag ! En dan is men nog koekjes aan het verkopen, gaat er mogelijk nog een benefietconcert door in Stekene, …… 
Nog een voorbeeld dat erg blijven plakken is: ik zag ook een storting passeren van iemand met als commentaar (niet letterlijk want ik ben de juiste woorden vergeten): “een kleine gift voor iemand die zichzelf via de brandweer jaren ten dienste van de gemeenschap heeft gesteld, Zoersel is u niet vergeten !”.

De “échte” warmste week is in België pas later op het jaar ….. wij ervaren nu al hoe warm mensen in deze tijd nog kunnen zijn ! 
Lieve mensen allemaal, HEEL VEEL DANK HIERVOOR ! ! !

Later meer ! 

Pieter Kips 6 years ago

Een berichtje van Ann en Gerrit uit Portugal:

Lieve mensen allemaal !

We zijn nu maandagavond (24:00 uur) en voor het eerst zitten wij even neer, vooral dan om de honderden steunbetbuigingen te lezen. Wij zijn beide enorm verbaasd van het aantal mensen dat reageert op onze situatie en vooral hoe fel er in België wordt meegeleefd met ons. Ann zei net: “ik ga moeten stoppen met dit allemaal te lezen, dit wordt me te emotioneel”. Ook ik ervaar dit zo! Zoveeel mensen die we soms van haar noch pluim kennen die enerzijds hun medeleven aanbieden, anderzijds vragen of er reeds een crowdfunding bestaat of hoe ze nog op een andere manier kunnen helpen... Eerlijk: jullie hebben er geen benul van hoeveel dit voor ons betekent! Hopelijk begrijpen jullie ook dat wij niet iedereen persoonlijk kunnen gaan antwoorden, niet de mensen die we goed kennen en ook niet de mensen die we niet kennen. Veel excuses hiervoor maar momenteel kan dit even niet. Wij moeten onze quinta – en dus ook onze zaak- zo snel als mogelijk terug op de rit krijgen. Mijn collega’s van de Zoerselse brandweer gaan de taak van “Back office” de komende dagen grotendeels op hen nemen. Wij hopen op jullie begrip!

Een kleine stand van zaken, zoals die is op deze maandagavond: zoals eerder gemeld zijn wij beide veilig en ook onze honden Obi en Kenzo zijn de ganse tijd niet van onze zijde geweken. De 2 poezen hebben we tijdens de evacuatie hier moeten achter laten omdat die half verwilderd zijn en we die dus ook niet zouden kunnen vangen. In de loop van deze dag zijn beide echter levend en wel terug thuis gekomen en dat is zeer goed nieuws ! Maar so far the good news!

Vanmorgen zijn wij hier aan onze quinta toegekomen en hebben we vast gesteld dat 3 kamers volledig –maar dan ook VOLLEDIG- in de vlammen zijn opgegaan. Anderzijds is onze living, de luxe kamer boven en de hall grotendeels gevrijwaard gebleven. Er is weliswaar rookschade maar de structuur van dit deel van het gebouw is intact gebleven. Wij hopen stiekem nog dat we enkele buitenmuren van het getroffen gedeelte kunnen redden, maar zelfs dat is niet zeker. Het is onze vrees dat alles tegen de vlakte moet en dat we opnieuw vanaf nul moeten beginnen. Ook onze tuin heeft in de klappen gedeeld, momenteel heeft die meer weg van een oorlogsgebied in Syrië dan wel van een prachtige tuin in Monchique. Ik vermoed dat de meeste mensen de beelden wel gezien zullen hebben op TV...

Momenteel hebben wel al terug elektriciteit van de zonnepanelen in huis. In het overgebleven deel uiteraard. Ook de watervoorziening is hersteld zodat er ook terug stromend water is in huis.

De nacht van maandag op dinsdag zullen we dus beide hier in onze quinta doorbrengen! Dit werd ons mede ook ingegeven door verschillende mensen die ons waarschuwden voor mensen met minder goede bedoelingen die hier “hun slag” zouden kunnen slaan tijdens de nacht in een huis dat toch maar half afgesloten is. We nemen dus onze voorzorgen!

Indien we even verder kijken hier in de omgeving, rest ons zeker ook te melden dat onze sympathieke collega’s van Casa Jaede (Luc Wauters en Freya Missoorten) ook heel zwaar in de klappen gedeeld hebben. De vlammen verteerden bij hen bijna een volledig gebouw, gelukkig werd hun eigenlijke B&B gebouw gespaard. Vergeet ook deze 2 schitterende mensen niet te betrekken in uw steun en medeleven!

En hoe zit dat nu met die verzekering?
Een dikke maand geleden heb ik –per toeval- vast gesteld dat wij eigenlijk onderverzekerd waren. Onmiddellijk heb ik de verzekeringsmaatschappij verwittigd om hierin snel actie te ondernemen, precies om de situtatie van vandaag te vermijden. De man van de verzekering was echter op dat moment in vakantie, een beetje later was men –op geheel Portugese wijze- ons dossiertje even uit het oog verloren... Kortom: het actualiseren van onze brandverzekering duurt hier veeeel langer dan in België. 1 maand is in ieder geval niet voldoende. Gevolg: op de dag van de brand was de verzekering niet voor 100 % geactuatliseerd en dan heb je een probleem natuurlijk. We moeten nog verder bekijken hoe we hier mee omgaan.

Wat we zeker ook nog willen vermelden is de steun en hulp die we krijgen van onze Belgische en Nederlandse vrienden hier in de Algarve. We hebben zo stilaan al 200 paar handen aangeboden gekregen (ruwe schatting) om ons getroffen gebouw terug op te bouwen, de andere biedt ons een bed aan voor 1 of meer overnachtingen, sommigen willen helpen onze gasten op te vangen, nog een andere is een fantastisch bord spaghetti komen maken bij ons vandaag… allemaal onbetaalbare en vooral zeer gewaardeerde hulp!

Ter info: we weten en beseffen heel goed dat we nog veel moeten communiceren naar onze gasten die reeds geboekt hebben voor dit of volgend jaar, dit zal normaal gezien tijdens de komende dagen gebeuren!

Maar nogmaals: HEEL VEEL DANK voor jullie massale medeleven en steunbetuigingen, ik wou dat ik kon verwoorden hoeveel dit voor ons betekent!

Veel liefs en groeten vanuit het normaal zo mooie Monchique !

Gerrit & Ann